Zdrowa żywność – może oznaczać bardzo wiele. Często utożsamia się ją z żywnością ekologiczną czy organiczną, należy jednak uważać, bo pojęcie „zdrowej” żywności wcale nie gwarantuje jej jakości i pozbawienia chemicznych substancji.

Chcąc cieszyć się prawdziwie wolnym od konserwantów i korzystnie wpływającym na organizm pożywieniem warto sięgać po produkty ekologiczne, przy których wytwarzaniu muszą zostać zachowane określone procedury. Żywność ekologiczna powstaje dzięki stosowaniu metod rolnictwa ekologicznego. Oznacza to, że przy jej produkcji nie używa się nawozów sztucznych czy pestycydów.
Oprócz tego podczas procesu produkcyjnego kładzie się duży nacisk na to, aby środowisko naturalne nie było obciążane, a społeczność lokalna związana z regionem produkującym – także odnosiła korzyści (rozwój wsi, rolnictwa). Żywność organiczna to nie tylko produkty roślinne. W gospodarstwach ekologicznych mogą być również hodowane zwierzęta. Jednakże warunki, w jakich one żyją są zdecydowanie lepsze – na przykład karmi się je jedynie paszami pochodzenia naturalnego, udostępnia większą przestrzeń (tzw. wolny wybieg dla kur itd.). Także sposób przetwarzania organicznych produktów różni się od „tradycyjnego” – nie używa się tutaj aspartamu, glutaminianu sodu, uwodnionego czy utwardzonego tłuszczu i innych szkodliwych substancji. Niestety – w związku z koniecznością przestrzegania tych wszystkich norm – producenci żywności ekologicznej nie mogą sobie pozwolić na sprzedawanie jej w niskich cenach. Dlatego organiczne produkty są (przynajmniej w Polsce) droższe od „zwyczajnych” wiktuałów o około 50 %. Czy jednak aby na pewno żywność organiczna jest zdrowsza? I jakie są korzyści z jej spożywania?
Żywność organiczna nie zawiera sztucznych dodatków, konserwantów oraz nie jest zatruwana pestycydami. Stąd – lepiej wpływa na funkcjonowanie organizmu. Badania dowiodły, że warzywa hodowane na sposób ekologiczny mają więcej wartości odżywczych (np. w organicznych pomidorach znajduje się więcej przeciwutleniaczy, witaminy C, a w innych produktach organicznych można znaleźć większą dawkę żelaza czy magnezu). Należy jednak pamiętać, że w rolnictwie ekologicznym stosuje się nawozy naturalne. Stąd – w uprawach organicznych może pojawiać się więcej bakterii Escherichia Coli. Mimo to jednak – minimalna ilość pestycydów oraz większa ilość składników odżywczych czynią żywność ekologiczną wartą swojej (na razie niestety) wygórowanej ceny. W Polsce takie produkty cieszą się z tego powodu umiarkowanym powodzeniem, choć zainteresowanie nimi systematycznie wzrasta. Rynek żywności ekologicznej szacuje się na około 100
milionów Euro, a na terenie RP funkcjonuje około 15 tysięcy ekologicznych gospodartw.

Udostępnij :)

Leave A Reply